Superpotravina známá svými účinky to je quinoa
Každý o ní mluví, slýcháte ten název na každém kroku, už párkrát jste o něčem podobném četli nebo jste viděli, že je v něčem obsažená. Jenomže přesně nevíte, jak vypadá a co vlastně znamená? Slyšeli jste o jejich účincích na lidské tělo? Nebo o tom, že má pozitivní vliv na naše zdraví? Nyní se podíváme, čím je to způsobeno a co to vlastně je ta quinoa.
Quinoa je obilnina. Z této obilniny se sklízí jedlá semínka. Mimochodem, mohli bychom si říct, že název se vyslovuje jako „kínua“.
A kde se vzala? Pěstovala se již v incké říši. Inkové v ní opravdu věřili a nazývali ji jako matku všeho obilí. Má tedy hodně dlouhou tradici. Super potravinou se stala až v posledních letech, i přesto, že například v Jižní Americe se pěstuje už celá staletí dokonce tisíciletí.
Teprve až v dnešní době lidé objevili její opravdový potenciál. Dneska si můžete zakoupit nejen semínka, ale i další produkty, a to po celém světě. Nejvíce se samozřejmě prodává ve zdravých výživách nebo ji podávají restaurace zaměřené na zdravé a přírodní potraviny.
A kolik to může stát? To nám prozradí quinoa cena.
Není nijak závratná, takže na ni dosáhne naprosto každý.
Jistě Vás bude zajímat také to, co obsahuje. Dostáváme se tedy k jádru věci, neboli k jádru samotného semínka, takže v ní najdete proteiny, vlákninu, mangan, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek, draslík, vitamíny B1, B2 a B6, trochu vápníku vitamínu B3 a vitamínu E.
Naprostá bomba! Je vhodná také pro lidi, kteří mají lepkovou intoleranci. Je plná antioxidantů, významně prospívá našemu metabolismu, je příznivá pro hubnutí.
Co dále obsahuje? Rozhodně můžeme zmínit vysoké množství flavonoidů a má vysoký podíl vlákniny. Vláknina může snížit cukr v krvi nebo cholesterol. Zvýší také pocit sytosti, takže je skvělá při hubnutí. Je přirozeně bezlepková, takže ji můžete používat při každé dietě a ocení to také ekologičtí aktivisté, protože se vždy jedná o čistě přírodní produkt.
Obsahuje také veškeré potřebné aminokyseliny pro naše tělo. Navíc má nízký glykemický index, ale zároveň je bohatá na sacharidy. Má také vysoké procent hořčíku a u toho je známo, že ten chybí většině obyvatelstva.