Naučte své dcery tvořit velikonoční vejce po vzoru našich babiček
Proč vyrábět právě barvená vejce? Tradice rozdávání vajec sahá až k Ježíšovi, který měl navštívit chudou hospodyni a ta ho pohostila vejcem pečeným v popelu. Když Ježíš odešel, skořápky se proměnily a byly ze zlata. Žena potom pravidelně v den výročí této události rozdávala pocestným vejce.
Co je dobré vědět při výrobě této velikonoční symbolické ozdoby:
• pro barvení jsou nejvhodnější bílá vejce
• na průmyslových vejcích je červené číslo, které odstraníte vodou a tekutým pískem
• vejce se odmastí octem, aby barva dobře chytla
• zdobí se vejce vyfouknutá (tedy skořápka) a vejce uvařená
• vejce můžeme obarvit bez chemických barev, starým osvědčeným způsobem
Barvení vařených vajec přírodními barvami
• Hnědočervená vejce jsou asi nejrozšířenější přírodně barvená vejce. Jde to snadno. Čerstvá vejce dáme do studeného silného vývaru z cibulových slupek a necháme do druhého dne, potom uvaříme. Druhý způsob je, že už uvařená vejce dáme do vývaru. Pro stálost barvy se ke všem přírodním barvám přidává ocet a trocha soli.
• Červená barva je nejoblíbenější, symbolizuje lásku a ochranu před démony. Pro barvení se v zahrádkách pěstovala mořena barvířská. Červenou můžeme získat třeba z naložené řepy, kterou rozmixujeme v nálevu a do vzniklé kaše dáme uvařená vejce.
• Hnědavé odstíny nám zaručí vyvařené seno, jarní žito, dubová kůra a pražený kořen čekanky.
• Nažloutlý odstín nám udělá vyvařený oves.
• Intenzivní žluto – oranžovou barvu získáme z kurkumy.
• Zelenou barvu nám do vývaru předá kopřiva nebo petrželová nať.
Obarvená vejce budou vypadat lépe, pokud je uděláme lesklá. Stačí k tomu třeba trocha sádla nebo kokosového oleje.
Barvení přírodními barvami lze kombinovat s dalšími technikami zdobení, kreslení včelím voskem, škrábáním, batikou rostlinami, polepováním slámou, barevnými bavlnkami, vytvořením háčkovaného nebo drátovaného pouzdra na vejce.
Vejce patřila k oblíbeným pokrmům už v antice a