Výrobky

Naučte své dcery tvořit velikonoční vejce po vzoru našich babiček

Proč vyrábět právě barvená vejce? Tradice rozdávání vajec sahá až k Ježíšovi, který měl navštívit chudou hospodyni a ta ho pohostila vejcem pečeným v popelu. Když Ježíš odešel, skořápky se proměnily a byly ze zlata. Žena potom pravidelně v den výročí této události rozdávala pocestným vejce.

vejce zdobená háčkovanou krajkou

Co je dobré vědět při výrobě této velikonoční symbolické ozdoby:

• pro barvení jsou nejvhodnější bílá vejce

• na průmyslových vejcích je červené číslo, které odstraníte vodou a tekutým pískem

• vejce se odmastí octem, aby barva dobře chytla

• zdobí se vejce vyfouknutá (tedy skořápka) a vejce uvařená

• vejce můžeme obarvit bez chemických barev, starým osvědčeným způsobem
velikonoční hnízdo

Barvení vařených vajec přírodními barvami

Hnědočervená vejce jsou asi nejrozšířenější přírodně barvená vejce. Jde to snadno. Čerstvá vejce dáme do studeného silného vývaru z cibulových slupek a necháme do druhého dne, potom uvaříme. Druhý způsob je, že už uvařená vejce dáme do vývaru. Pro stálost barvy se ke všem přírodním barvám přidává ocet a trocha soli.

Červená barva je nejoblíbenější, symbolizuje lásku a ochranu před démony. Pro barvení se v zahrádkách pěstovala mořena barvířská. Červenou můžeme získat třeba z naložené řepy, kterou rozmixujeme v nálevu a do vzniklé kaše dáme uvařená vejce.

Hnědavé odstíny nám zaručí vyvařené seno, jarní žito, dubová kůra a pražený kořen čekanky.

Nažloutlý odstín nám udělá vyvařený oves.

Intenzivní žluto – oranžovou barvu získáme z kurkumy.

Zelenou barvu nám do vývaru předá kopřiva nebo petrželová nať.

Obarvená vejce budou vypadat lépe, pokud je uděláme lesklá. Stačí k tomu třeba trocha sádla nebo kokosového oleje.

Barvení přírodními barvami lze kombinovat s dalšími technikami zdobení, kreslení včelím voskem, škrábáním, batikou rostlinami, polepováním slámou, barevnými bavlnkami, vytvořením háčkovaného nebo drátovaného pouzdra na vejce.

Vejce patřila k oblíbeným pokrmům už v antice a